Dominique en Jules:
Gewoon bijzonder zijn

Ik ben Leon ontzettend dankbaar voor zijn hulp en begeleiding van mij en mijn zoontje Jules. Jules heeft het syndroom van Down en in 2011 werd ik serieus wanhopig van zijn gedrag; hij toonde ontzettend veel verzet en weerstand als het ging om simpele dagelijkse dingen, zoals eten, aankleden, tanden poetsen, gezicht wassen. Maar ook het instappen in het busje, waarmee hij iedere ochtend naar het kinderdagcentrum wordt gebracht, werd op een gegeven moment een ware martelgang. Bij andere zorgverleners, overdag in het kinderdagcentrum en tijdens weekenden bij zijn vaste oppas of in het logeerhuis, was hij altijd juist erg meegaand. Jules’ verzet dreef mij bijna tot waanzin, maar boven alles werd ik er heel erg verdrietig van.

Jules en ik startten in de zomer van 2012 samen bij Leon met een 9-stroom. Negen dagen lang werden we iedere dag intensief behandeld. Hierdoor konden de grootste blokkades bij ons allebei worden doorbroken. Jules bleek onder meer veel woede, frustratie en verdriet te hebben over het feit dat hij door de belangrijkste mannen in zijn directe familiekring niet wordt geaccepteerd zoals hij is. Hier heeft het knulletje niet om gevraagd, dus het was zaak hem zo snel mogelijk van deze ballast te bevrijden.

Na afloop van de eerste negen behandelingen zag ik een ventje met veel meer zelfvertrouwen en een open blik op de wereld. Inmiddels heeft hij met veel furore de overstap van het kinderdagcentrum voor meervoudig gehandicapte kinderen (waar hij dus helemaal niet op zijn plek zat) naar het speciaal onderwijs gemaakt. En hij doet het daar geweldig. Hij ontwikkelt zich sneller dan ooit tevoren – ook al zijn dat voor ieder ander piepkleine stapjes, voor mij zijn ze gigantisch. Ik heb nu nog meer vertrouwen in Jules en ben zelf dankzij de 9-stroom enorm tot rust gekomen. Ik laat me niet meer beïnvloeden door de uitgesproken meningen van anderen over mijn aanpak. Bovenal heb ik de kans gekregen om tot belangrijke inzichten te komen, waardoor ik weer in mijn eigen kracht sta. Dát is misschien wel het allerbelangrijkste, want Jules voelt feilloos aan hoe het met mij gaat en reageert daar op. Zit ik goed in mijn vel, dan hebben Jules en ik de tijd van ons leven.

Onze levenskwaliteit heeft mede dankzij de energetische behandelingen van Leon een enorme impuls gekregen. De aanpak is nu beperkt tot onderhoud van de balans en het aanpakken van knelpunten op het moment dat het nodig is. Vooral bij dat laatste is Leon’s hulp bijzonder waardevol. Jules kan namelijk zelf niet vertellen wat er aan de hand is. Ik kan op zo’n moment vaak alleen maar signaleren dat er iets ‘mis’ is, maar kan er niet exact de vinger op leggen. Leon is op die momenten altijd weer in staat om het ‘pijnpunt’ te achterhalen en heeft Jules binnen de korste keren weer in het zadel. Zijn weerstand (want dat is Jules’ manier om te laten merken dat er iets aan de hand is) verdwijnt dan als sneeuw voor de zon en ik heb weer het liefste en vrolijkste mannetje in huis. Het blijft een ongelofelijke ervaring, iedere keer weer. En iedere keer maakt mijn hart een sprongetje van vreugde en geluk. Wij willen en kunnen Leon voor geen goud missen in ons leven!