Jin Shin Jyutsu is gebaseerd op een aantal uitgangspunten die samen het fundament vormen voor deze eeuwenoude Japanse geneeskunst. Het bestaan van de universele levensenergie is het allerbelangrijkste. Daarnaast wordt onder meer uitgegaan van het bestaan van 26 specifieke punten in het lichaam, die veiligheidsenergiesloten worden genoemd.

Universele levensenergie

Jin Shin Jyutsu gaat ervan uit dat het universum doortrokken is van een levensenergie die alles tot leven wekt. De oude Grieken noemden dit pneuma, de Hindoes noemen het prana, de Chinezen kennen het als chi en in Japan heet het ki.

Deze overtuiging is meer dan alleen een mooie filosofische gedachte. Het heeft praktische gevolgen voor de manier van leven en kijk op gezondheid. Sterker nog, vrijwel alle traditionele geneeswijzen zijn gebaseerd op het principe dat het lichaam te genezen valt door de stroom van de levensenergie in het lichaam te bevorderen en in evenwicht te brengen. De werkzaamheid van zowel acupunctuur als acupressuur en de Chinese kruidenleer is hier ook op gebaseerd.

Jin Shin Jyutsu wordt beoefend met de handen. Door eenvoudigweg de handen op de aangewezen plaatsen te leggen, kan de levensenergie via de handen naar een ander lichaamsdeel stromen. De universele levensenergie gaat dwars door kleding, gips, verband of wat dan ook heen. Niets kan de stroom van levensenergie uit de handen van de beoefenaar belemmeren om naar de ontvanger te vloeien.

VeiligheidsEnergieSloten (VES)

De 26 veiligheidsenergiesloten liggen aan beide kanten van het lichaam. Wanneer de energiestroom ergens hapert, sluit het vlakbij gelegen energieslot zich. Je voelt dan een klacht in het lichaamsdeel, dat met dit slot verbonden is. Je zou dat een waarschuwing kunnen noemen, er gaat ergens in ons lijf een alarm af. Deze punten fungeren dus als stroomonderbrekers, zodat het lichaam wordt beschermd als de energiestroom hapert.

veiligheidsenergiesloten